Is 'nu' een goed moment om een woning te kopen?
Onze experts beantwoorden jouw vragen over vastgoed
Inflatie, hogere rentes en prijsstijgingen in zowat alle sectoren, ... Je zou haast overwegen jouw woondroom even uit te stellen. Maar is dat wel een goed idee? Nieuwbouwexpert Jurgen en Verantwoordelijke bouw Bjorn leggen een aantal elementen in de weegschaal en beantwoorden jouw vragen over de vastgoedmarkt.
1. Gaat de hypotheekrente binnenkort weer dalen?
Jurgen Pollet: “De rente op hypothecaire kredieten stond tot vorig jaar uitzonderlijk laag. Met de inflatie kwam ook een einde aan het bijna- renteloos ontlenen. Tijden van 1% rente op een woonkrediet komen wellicht ook niet meer terug, maar we zijn gelukkig nog een heel eind af van de meer dan 10% rente uit de jaren negentig. Ja, de rente is gestegen maar is - historisch gezien - nog steeds laag. Experten zijn het erover eens dat de rente verder zal stabiliseren en dat is positief.
Een hogere rente verhoogt de druk op het inkomen van een gezin. Banken zien dat klanten vaker kiezen voor leningen met een iets langere looptijd. Toch is dat niet de enige uitkomst.Kleinere gespecialiseerde kredietverstrekkers hebben vaak meer flexibele kredietformules, die soms een oplossing kunnen bieden waar een klassieke bank dat niet kan. Het zijn vaak zusterondernemingen van de gekende grootbanken die zich toeleggen op woonkredieten aan scherpe tarieven.”
2. Worden bouwmaterialen opnieuw goedkoper?
Bjorn Justin: “De prijzen van bouwmaterialen maakten eind vorig jaar en in het eerste kwartaal van '23 nog bokkensprongen door o.a. de hoge energieprijzen, maar dat is intussen voorbij. De prijzen van hout, ijzer en glas zijn intussen zelfs weer voorzichtig gedaald. Grote prijsdalingen bij de bouwmaterialen hoeven we evenwel verder niet meer te verwachten, want intussen werden de lonen geïndexeerd. De kosten liggen nu dus hoger dan voordien, maar we verwachten dat de markt verder in evenwicht zal blijven.”
Bij Danneels worden plotse prijsstijgingen niet doorgerekend door onze vaste-prijsgarantie en ook grote leverproblemen zijn tot hiertoe uitgebleven.
Bjorn Justin: “Wij bestellen grote volumes en hebben goede relaties met onze vaste leveranciers. Daardoor kunnen wij aan correcte prijzen en met correcte levertermijnen aankopen. Zo’n duurzame werkrelaties zorgen voor zekerheid in beide richtingen. Alleen wie specialere materialen nodig had, werd even geconfronteerd met langere levertermijnen, maar intussen is ook dat achter de rug.”
"Het grootste argument om nu te kiezen voor een nieuwbouwwoning is absoluut de garantie voor de toekomst "
3. Wat is nu interessanter: nieuwbouw of renoveren?
Jurgen Pollet: Het grootste argument om te kiezen voor een nieuwbouwwoning is absoluut de garantie voor de toekomst. In een nieuwbouwwoning woon je meteen energie-efficiënt en geniet je van een lage woonkost én van gemoedsrust. Je zal niet extra moeten investeren door strengere regelgeving in de toekomst.
Bjorn Justin: “Wie nu een oudere woning koopt omdat die goedkoper is dan een nieuwbouw, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Door de nieuwe renovatieverplichting moet je binnen de 5 jaar na aankoop al een energielabel D of beter halen. Dat doet het totale kostenplaatje natuurlijk oplopen. Je voorziet dus best al een flink renovatiebudget en je krijgt meteen ook een deadline.”
Jurgen Pollet: “Klanten geven aan dat de keuze voor een sleutel-op-de-deurwoning ook vaak wordt ingegeven door de wens naar gemoedsrust, een zorgeloos bouwtraject. Renoveren verhoogt immers de druk op het gezin. Je moet op zoek naar de juiste aannemers, offertes aanvragen, vergelijken, plannen en coördineren, … elk vrij moment gaat naar de bouwwerf en dat wordt soms wel eens onderschat. Het is steeds vaker een doorslaggevend argument.”
Conclusie?
Onze experten zien dat zowel de hypotheekrente als de bouwprijzen zich in stabiele wateren bevinden én dat een energiezuinige nieuwbouwwoning de beste zekerheid biedt op gemoedsrust. Zowel tijdens het bouwtraject als erna.
Bekijk ons aanbod in jouw regio.