Waar moet je op letten bij het kopen van bouwgrond?
Sta je voor de beslissing om bouwgrond te kopen, dan zijn er een aantal zaken die je moet weten, waaronder de kosten die erbij komen kijken. We geven je graag een complete gids zodat jij goed geïnformeerd jouw bouwgrond kan aankopen.
Bouwgrond kopen: een volledige gids
Sta je voor de beslissing om bouwgrond te kopen, dan zijn er een aantal zaken die je moet weten, waaronder de kosten die erbij komen kijken. We geven je graag een complete gids zodat je goed geïnformeerd jouw bouwgrond kan kopen.
Wanneer is grond bouwgrond?
Stel je hebt een stuk grond op het oog om te kopen, hoe weet je dan zeker dat het om bouwgrond gaat?
Je hoeft alvast niet te twijfelen als de grond die je aankoopt in een nieuwe verkaveling is gelegen. Dan is nl. nog een geldige verkavelingsvergunning (ook 'omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden' genoemd).
Hoe jouw woning er mag uitzien, hangt af van de verkavelingsvoorschriften. Deze leggen vast op welke manier in een verkaveling mag worden gebouwd en zorgen dus voor een zekere eenvormigheid van de woningen binnen een verkaveling.
Ze bepalen bijvoorbeeld de afstand tot de perceelsgrenzen, het aantal verdiepingen dat je mag bouwen, de minimale en maximale hoogte van de gebouwen, welke materialen je mag gebruiken, ...
Ligt de grond niet in een verkaveling? Als de verkoper van de grond een omgevingsvergunning (de vroegere 'stedenbouwkundige vergunning') voor het oprichten van een woning kan voorleggen, kan je zeker zijn dat op de grond mag worden gebouwd. Die vergunning mag wel slechts twee jaar oud zijn bij de aanvang van de bouwwerken.
De prijs van een bouwgrond
De prijs die je betaalt voor een stuk bouwgrond is opgebouwd uit een aantal elementen. Naast de verkoopprijs voor de grond, betaal je ook registratierechten en notariskosten. We overlopen ze één voor één.
Verkoopprijs:
Dit is de prijs waarvoor het perceel bouwgrond wordt verkocht. Je vindt deze prijs bij de percelen op onze website. Om verschillende bouwgronden te vergelijken, is het interessant om te kijken naar de prijs per m2 van de bouwgrond.
Registratierechten:
De registratierechten worden ook wel het verkooprecht genoemd. Dit zijn belastingen die je als koper betaalt op de overdracht van de grond. Daarvoor zijn in de drie gewesten verschillende tarieven van kracht:
- In Vlaanderen betaal je 12% op de verkoopprijs.
- In Wallonië en het Brussels gewest is dat 12,5%.
In het Brussels gewest is in bepaalde gevallen een vermindering van de heffingsgrondslag of abattement mogelijk. Voor een bouwgrond kan je - als je aan de voorwaarden voldoet - tot 87.500 euro vrijstellen van verkooprechten, bij een maximale totale aankoopprijs van 250.000 euro.
Ook in Walloniëis er een abattement wanneer je een bouwgrond koopt die tot bouwplaats van een bescheiden woning zal dienen. Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden het verlaagde registratietarief van 5 % of 6 % voor bouwgronden in het Waalse Gewest.
Notariskosten:
Deze bestaan uit het ereloon en de aktekosten. Als koper betaal je ook een deel van de kosten voor de verkavelingsakte en de vergoeding van de landmeter. Samen gaat het doorgaans om een 3% van de verkoopprijs.
Btw?
Op de aankoop van bouwgrond betaal je geen btw. Op de woning die erop komt, betaal je wel 21% btw.
Rekening gemaakt?
Om een idee te krijgen van de totale kostprijs van een bouwgrond tel je in Vlaanderen dus 15% en in Wallonië of het Brussels gewest zo'n 15,5% bij de verkoopprijs.
Deze rekenmodule op www.notaris.be maakt de berekening voor jou. Voor een exacte berekening van de kostprijs van het perceel van jouw voorkeur kan je ook bij onze bouwgrondexperten terecht.
Waarde van de bouwgrond inschatten
Hoe weet je of de verkoopprijs die wordt gevraagd voor de bouwgrond in lijn ligt met de waarde ervan? Dit zijn de belangrijkste elementen om naar te kijken voor het bepalen van de prijs:
- Ligging: de prijs per m2 bouwgrond verschilt erg van gemeente tot gemeente. Doe van tevoren je research om te weten wat de gemiddelde prijs is in de gemeente waar jij gaat zoeken.
- Omgeving: de prijs van de bouwgrond zal ook anders zijn naargelang de omgeving. Is het dicht bij het centrum, zit er een school in de buurt of is het een groene omgeving met weinig verkeer? Dit bepaalt mee de prijs.
- Grootte: het spreekt voor zich dat een grotere bouwgrond meer kost dan een kleinere. Maar die prijsstijging is niet altijd in verhouding, omdat bouwgrond schaarser wordt.
- Vorm: makkelijke vormen, zoals vierkante en rechthoekige bouwgronden, zijn erg in trek en dus ook vaak duurder. Wil je kosten besparen? Ga dan voor een moeilijke vorm en lever desnoods wat tuin in.
Tips voor de aankoop van bouwgrond
Tot slot geven we je graag nog enkele tips mee voor je bouwgrond aankoopt.