Wat zijn de huidige energienormen voor nieuwbouw?

Sinds begin 2023 gelden opnieuw strengere energienormen voor nieuwbouw. Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen stijgt fors en ook het E-peil wordt opnieuw strenger. We zetten de belangrijkste nieuwigheden even op een rijtje .

.d Energienormen nieuwbouw

Een bijna-energieneutrale woning of BEN-woning is al sinds 2021 de norm bij nieuwbouw. Daarvoor moet aan een aantal energiebesparende eisen worden voldaan. Het einddoel van BEN- bouwen is een zo laag mogelijk energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Tegen 2050 moet het zelfs helemaal zonder uitstoot van extra broeikasgassen. Daarom wordt de wetgeving jaar na jaar strenger.

✔ E-peil 20 wordt de norm

Het Energieprestatiepeil of E-peil geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. De datum van de aanvraag van de bouwvergunning bepaalt welk E-peil jouw nieuwe woning maximaal mag hebben. Nieuwe aanvragen moeten sinds begin 2023 een E-peil behalen van maximaal E20, in plaats van E30 vorig jaar.

✔ Meer hernieuwbare energie

Een nieuwbouwwoning moet in een deel van haar eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Sinds dit jaar stijgt de minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen bij nieuwbouw van 15kWh/m² naar 25kWh/m². Daarvoor rusten we onze woningen uit met zonnepanelen én een geothermische warmtepomp.

✔ Verwarmen op lage temperatuur

Vanaf dit jaar wordt verwarmen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, verplicht bij nieuwe vergunningsaanvragen. Bij vloerverwarming is de temperatuur van het water in het systeem merkelijk lager dan in klassieke radiatoren. Je verwarmt dus energiezuiniger en het levert een nog grotere energiewinst op in combinatie met een duurzame opwekker, zoals een warmtepomp. Vanaf 2025 verdwijnt de aardgasaansluiting bij nieuwbouw helemaal.  

 

Energiezuinig is ook financieel interessant

Energiezuinig bouwen is goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je bespaart meteen op je energie-uitgaven en bent goed gewapend tegen plotse prijsstijgingen. Energiezuinige woningen zullen de komende jaren bovendien sterker in waarde stijgen dan niet-duurzame woningen.

Veel van onze woningen hebben een E-peil dat lager ligt dan de norm en dan heb je vaak recht op een korting van 50% of zelfs 100% op je onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. 

Daarnaast bieden ook heel wat banken een korting aan op de rentevoet van jouw hypothecair krediet als je kiest voor een energiezuinige woning.

 

En wat bij Danneels?

Kies je voor een woning of appartement van Danneels, dan hoef je je geen zorgen te maken. Al onze nieuwbouwprojecten voldoen op het moment van aanvraag steeds aan de geldende normering en zijn helemaal klaar voor een duurzame toekomst.

.d Zonnepanelen nieuwbouw
Ook op zoek naar een energiezuinige thuis?

Bekijk onze woonprojecten in jouw regio