Verlaagde rentevoet: wat jij moet weten over je vastgoed aankoop
Op 6 juni 2024 verlaagde de ECB (Europese Centrale Bank) voor het eerst in vijf jaar tijd de beleidsrente, met 25 basispunten. Na een lange periode van renteverhogingen, is dat goed nieuws voor wie wil investeren in residentieel vastgoed. We spraken onze CFO Dimitri Samoise over wat we mogen verwachten.
Een blik op de afgelopen jaren
De inflatie van de afgelopen jaren is niemand ontgaan, ook de ECB niet. Om deze inflatie indirect te beïnvloeden, verhoogde ze haar beleidsrente die uiteindelijk de rentetarieven bepaalt.
Dimitri Samoise: “Na jaren van nulrentes, werd vanaf juli ‘22 tot september ‘23 de beleidsrente opgetrokken van -0,5% naar 4,00%. Ondertussen zijn er 10 renteverhogingen geweest, gevolgd door een rentepauze van negen maanden. Uiteindelijk werd begin juni de eerste renteverlaging doorgevoerd”.
“Er volgen nog renteverlagingen”
Deze renteverlaging zal niet de enige zijn, voorspelt Dimitri. Hij verwacht dat er later dit jaar en volgend jaar nog meerdere verlagingen zullen plaatsvinden. Helaas zal alles afhangen van de inflatiecijfers en de geopolitieke situatie.
Dimitri Samoise: “Er is slechts één zekerheid momenteel: de rente zal niet ingrijpend of aan een snel tempo dalen. Idealiter daalt de beleidsrente dit jaar nog naar 3,25% om op lange termijn uit te komen op 2,00 of 2,50%. Een historische beleidsrente van 0% verwacht ik de komende jaren niet”.
Impact van deze daling
Een daling in de beleidsrente merken we als eerste op ons spaarboekje, waar we helaas minder rendement zullen zien. Maar het heeft ook positieve gevolgen voor de tarieven van hypothecaire leningen.
Dimitri Samoise: “De verwachte daling van korte- en langetermijnrente zal ervoor zorgen dat de rente op hypothecaire kredieten daalt. Dit gaat wel om een daling op lange termijn, aangezien deze geleidelijk aan verloopt.”
Een logische keuze zou dan zijn om nog een tijdje te blijven huren en te wachten tot de hypotheekrente nog verder daalt. Toch is dit volgens Dimitri niet altijd een goed idee.
Dimitri Samoise: “De gemiddelde huurprijzen zijn de afgelopen jaren ook erg gestegen door de forse indexaties en die blijven uiteraard verder stijgen. Wie te lang blijft wachten op een trage & beperkte rentedaling, riskeert zijn beoogde winst al op voorhand aan huurgeld uit te geven.
We mogen niet vergeten dat we in België twee unieke elementen hebben in de residentiële vastgoedmarkt: enerzijds de gunstige herfinanciering van hypothecaire leningen en anderzijds een uiterst stabiele residentiële vastgoedmarkt.”
"Wie te lang blijft wachten op een trage & beperkte rentedaling, riskeert zijn beoogde winst al op voorhand aan huurgeld uit te geven."
Als de rente daalt, kan je een hypothecaire lening met vaste rente laten herzien door de bank. De huidige lening wordt dan afgesloten en een nieuwe wordt opgestart aan de voordeligere rentevoet.
Dimitri Samoise: “Hou er rekening mee dat je wel een wederbeleggingsvergoeding moet betalen, die wettelijk beperkt is tot drie maanden interest op het nog terug te betalen kapitaal. Een herfinanciering is doorgaans pas interessant als de huidige hypotheekrente zo’n 1,00% lager ligt dan de vaste rente van je huidige lening.”
Dit biedt mogelijkheden met oog op de toekomst, ook voor wie er nu aan denkt om een hypothecaire lening af te sluiten. Bovendien is het ook mogelijk om een lening met variabele rente te kiezen die mee zal dalen met de evolutie in de langetermijnrente.
Stabiele residentiële vastgoedmarkt in België
Dimitri Samoise: “De prijzen van residentieel vastgoed zijn bijzonder stabiel in België, en op de lange termijn in stijgende lijn. Dit komt omdat vastgoed hier voornamelijk in handen is van particuliere personen. In landen waar institutionele spelers een groot deel van de markt bezitten, zien we prijsgolven als spelers wegvluchten naar beleggingen met een hoger rendement. Deze situaties doen zich niet voor in België.”
De beleidsrente is nog ‘maar 25 basispunten’ gedaald, maar Dimitri ziet toch veel mogelijkheden voor mensen die een stap willen zetten op de residentiële vastgoedmarkt.
Dimitri Samoise: “De flexibele en goedkopere herfinancieringsopties stellen vastgoedeigenaren in staat beter in te spelen op rentewijzigingen en de stabiele vastgoedmarkt in België maakt het nog steeds interessant om te investeren in residentieel vastgoed.”
Aarzel niet om contact op te nemen. We helpen je graag bij het uitkiezen van je droomwoning én het financiële plaatje.