Slim investeren met de opbrengst van de staatsbon

Wie in 2023 investeerde in de staatsbon, ontvangt op 4 september zijn investering terug met een mooie bonus, een netto rente van 2,81%. Met een inleg van bijna 22 miljard euro was de staatsbon een groot succes. Maar wat doe je nu best met het geld dat je terugkrijgt? Opnieuw investeren in een nieuwe staatsbon of sla je best een andere weg in?

Weergave van investeren in vastgoed

Investeren in een nieuwe staatsbon?

De overheid geeft direct de mogelijkheid om te investeren in een nieuwe staatsbon, maar de grote vraag is of dit wel interessant is. In vergelijking met de vorige editie, veranderen er nu namelijk een aantal zaken. Zo valt het verlaagd tarief van 15% roerende voorheffing weg, waardoor je nu 30% roerende voorheffing moet betalen.

Het nettorendement van de nieuwe staatsbon zou 1,93% bedragen. Met een inflatie deze zomer van 5% in België, is de staatsbon dus niet inflatiebestendig te noemen.

Waarom investeren in vastgoed?

Op zoek naar een investering die wel bestendig is tegen inflatie? Dan raden we vastgoed aan als optie met potentieel hoge rendementen.

Enkele redenen waarom investeren in nieuwbouw een slimme keuze is:

  • In de afgelopen 10 jaar steeg de waarde van vastgoed in België gemiddeld 3,69%. Duurzame, energiezuinige panden, zoals nieuwbouwwoningen of -appartementen, zijn zeer gegeerd op de vastgoedmarkt.
  • De extra waarde die je ontvangt op de verkoop van vastgoed, wordt niet belast als je na 5 jaar verkoopt (particulier).
  • Omdat je vastgoed kan financieren, kan je een hoger bedrag investeren, waardoor de totale return ook hoger ligt.
  • Wie vastgoed verhuurt, heeft maandelijks niet alleen een passief inkomen, maar kan hiermee ook het krediet aflossen. Een belegging van € 175.000 kan maandelijks zo’n € 750 opleveren. Daar bovenop blijft de huurprijs ieder jaar stijgen.
  • De rentekosten zijn momenteel in dalende lijn, wat een positief effect heeft op je financiering.
  • Investeren in nieuwbouw is een veiligere keuze. De woningen of appartementen voldoen aan de nieuwste bouw- en energienormen, waardoor hoge kosten de eerste 10 à 15 jaar vermeden kunnen worden.

Staatsbon vs nieuwbouw na 15 jaar

Investeren doe je best steeds over lange termijn. Vergelijken we de investering in staatsbons gedurende 15 jaar met een investering in vastgoed, dan zien we de volgende resultaten:

Wie kiest voor de aankoop en verhuur van vastgoed, rekening houdende met registratiekosten én kredietaflossingen, creëert een absolute meerwaarde van ongeveer € 135.000. Bovendien stijgt het rendement op je eigen middelen door de lening die je aangaat.

Wie jaarlijks € 100.000 belegt in staatsbons met een nettorendement van 2,81% (waarvan we eigenlijk al weten dat dit niet meer haalbaar is), heeft na 15 jaar een gekapitaliseerde winst van ongeveer € 51.000.

Investeren in nieuwbouw van Danneels

Hebben we je interesse gewekt om te investeren in een opbrengsteigendom? We hebben meerdere nieuwbouwprojecten die momenteel populair zijn bij investeerders. De combinatie van een topligging, stijlvolle architectuur en energiezuinige woningen, maakt dat de verhuur ook zeer makkelijk zal verlopen.

Lees hier meer over deze interessante nieuwbouwprojecten of ontdek andere projecten hieronder.

Klaar om te investeren in vastgoed?

Bekijk onze projecten in jouw regio.