Registratierechten in Vlaanderen: een overzicht
De registratierechten, of ook verkooprechten, hebben de laatste jaren al veel aanpassingen doorgemaakt en zullen de komende tijd nog verder veranderen. Iedereen die ooit vastgoed koopt, komt in aanraking met registratierechten, vandaar dat we het belangrijk vonden om voor jou op te lijsten wat je nu wanneer moet betalen.
Wat zijn registratierechten?
Registratiebelasting is een algemene belasting die je moet betalen bij de registratie van een akte. Dit kan zijn bij de aankoop van een woning, maar ook bij de schenking van een grote som geld. Voor de aankoop van een woning spreken we over het verkooprecht, wat is de volksmond ook wel het registratierecht wordt genoemd.
Het zijn steeds de kopers van het vastgoed die deze belasting moeten betalen en het bedrag is een bepaald percentage van de verkoopsom. Hieronder leggen we uit wanneer welk percentage geldt.
Registratierechten: het standaardtarief
Sinds 1 januari 2022 bedraagt het standaardtarief 12%. Dit geldt voor de aankoop van (bouw)grond, bedrijfsvastgoed, garages en tweede of derde verblijven. Voor een perceel bouwgrond dat €100.000 kost, betaal je dus € 12.000 verkooprechten.
Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning of -appartement? Bij sleutel-op-de-deurwoningen en -appartementen wordt 21% btw aangerekend op de constructie en betaal je 12% verkooprechten op de grondwaarde. Hier wordt geen onderscheid gemaakt of het je eerste woning is of dat je het gebruikt als opbrengsteigendom.
Let op: het tijdelijke verlaagde btw-tarief van 6% op afbraak en wederopbouw verdwijnt midden 2025 voor nieuwbouwprojecten.
Gunstregime voor gezinswoning
Voor iedereen die een eerste woning koopt – die geen nieuwbouwwoning is – geldt een gunstiger tarief. Sinds januari 2022 betalen ze slechts 3% registratierechten, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- De woning staat in het Vlaams Gewest
- De aankoop gebeurt door een natuurlijke persoon
- Het is een zuivere aankoop van de hele woning in volle eigendom
- De kopers moeten minstens 3 jaar deze woning als hoofdverblijfplaats hebben
- De kopers mogen nog geen andere woning in volle eigendom hebben
- De toepassing moet vastliggen in de notariële akte
Lees hier alles wat je moet weten over het kopen van een woning in 2024
Extra verscherping tot 1% bij energetische renovatie
Wanneer je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet én je gaat de gezinswoning binnen de 6 jaar ingrijpend energetisch renoveren, dan worden de registratierechten verlaagd tot 1%.
Ook als deze werken een sloop en heropbouw inhouden, zal je kunnen genieten van het verlaagde tarief.
Meeneembaarheid van registratierechten
Vroeger gold het principe van meeneembaarheid. Dit hield in dat je in bepaalde gevallen de voor een eerder aangekochte woning betaalde registratierechten in mindering kon brengen van de registratierechten die je verschuldigd was bij de aankoop van een nieuwe woning.
Helaas is dit principe afgelast sinds 1 januari 2022 en kan je hier dus geen gebruik meer van maken.
Veranderingen in het verschiet vanaf 2025
De registratierechten zijn al vaak veranderd en opnieuw ligt een aanpassing in het verschiet. Vanaf 1 januari 2025 is de regering van plan de registratierechten van 3 naar 2% te laten dalen. Het nieuwe tarief van 2% geldt enkel als het om de enige woning gaat die de koper bezit en hij of zij er zelf in gaat wonen. Als je al een of meerdere woningen hebt, kan je dus geen gebruik van maken van het lagere tarief.
Ook voor nieuwbouwwoningen kan je niet genieten van dit voordelige tarief, aangezien je daar nog steeds 12% verkooprechten betaald op de grondwaarde en 21% btw op de constructie.
Conclusie
Afhankelijk van de situatie waarin je een woning koopt, zal je dus een ander percentage registratierechten moeten betalen. Onze sleutel-op-de-deur woningen en appartementen vallen steeds onder het standaardtarief voor de grondlasten en 21% btw op de constructie zelf. Heb je hier toch nog vragen over, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze nieuwbouwexperts.