Dit verandert voor wie een woning wil kopen in 2025

Het kopen van een woning is een spannende stap en de huizenmarkt kan soms behoorlijk complex zijn. Of je nu al een tijdje op zoek bent en jouw zoektocht in 2025 voortzet, of dit jaar voor het eerst de huizenmarkt betreedt, het is belangrijk op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste veranderingen in de woningmarkt van 2025 en blikken we terug op aanpassingen uit 2024 die nog steeds relevant zijn.

Lees hier de veranderingen van 2024

Woning kopen in 2025

6% btw voor sloop en heropbouw bij projectontwikkelaars

De verlaging van de btw op sloop- en heropbouwwerken via een projectontwikkelaar verdwijnt later dit jaar. Gelukkig is er wel nog een overgangsmaatregel bij bepaalde projecten van toepassing. Deze overgangsmaatregel loopt nog tot 30 juni 2025.

Overweeg je een woning of appartement in één van onze 6%btw-projecten? Dan wacht je best niet te lang meer om in te stappen. Hoe sneller je dat doet, hoe groter jouw voordeel. 

Renovatieverplichting krijgt update

Sinds 2023 geldt een renovatieverplichting bij woningen en appartementen met een ongunstige EPC-score E of F.  Je bent verplicht om je nieuw aangekochte vastgoed te renoveren tot label D. Deze maatregel loopt door in 2025, maar het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 maakte de regels wel wat soepeler:

  1. Het langetermijnplan met strengere renovatieverplichtingen vanaf 2028 werd geschrapt. Je hoeft dus niet meer verder te renoveren dan een EPC-score D.
     
  2. De termijn werd met één jaar verlengd. Vanaf 2025 geldt dat je binnen de zes jaar ipv van 5 naar een energielabel D moet.
Nieuwbouwwoningen met rode gevelstenen

Wijziging van de registratierechten

Vanaf 1 januari 2025 daalt het tarief de registratierechten van 3 naar 2%. Het nieuwe tarief van 2% geldt enkel voor de enige woning die de koper bezit en hij/zij er zelf ook gaat wonen. Als je al een andere woning hebt, kan je dus geen gebruik van maken van het lagere tarief. 

Ook nieuwbouwwoningen komen niet in aanmerking voor het lagere tarief, aangezien je hier enkel registratierechten betaalt op de grondwaarde. Op de constructie is een btw-tarief van toepassing.

Moderne nieuwbouwwijk

Veranderingen in Mijn EPC-labelpremie

Wie via een energetische renovatie het EPC-label verbetert naar minimum een D, kon voorheen al een premie aanvragen bij de overheid. In 2025 worden hier enkele aanpassingen doorgevoerd:

  • Enkel eigenaars komen nog in aanmerking voor de premie
  • De hoogte van de premie wordt bepaald op basis van je inkomenscategorie
  • Ventilatie wordt nu ook meegenomen in de premie
  • De aanvraag moet vanaf nu gebeuren via 'Mijn Verbouwloket'.

Onafhankelijk van fossiele brandstoffen

Al in 2021 bepaalde de Vlaamse regering om tegen 2026 fossiele brandstoffen bij nieuwbouwwoningen uit te faseren in kader van het klimaatakkoord. Deze deadline werd in 2022 vervroegd naar 2025. Wat houdt dit in?

 

Geen aardgasaansluitingen meer

Vanaf 1 januari 2025 zijn aardgasaansluitingen algemeen verboden bij nieuwe bouwaanvragen. Dit geldt zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen.

Andere vormen van fossiele brandstoffen, zoals stookolie, werden eerder al beperkt. Zo mag je al sinds 2022 ook geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen.

 

Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw

Sinds 2023 ben je verplicht om te verwarmen met een milieuvriendelijk alternatief in een nieuwbouwwoning. Vaak is dit een warmtepomp. In 2023 had je nog de keuze uit een hybride of elektrische warmtepomp. De hybride versie kon schakelen tussen elektriciteit en gas/stookolie.

Omdat de overheid nieuwbouwwoningen helemaal onafhankelijk van fossiele brandstoffen wil maken, worden vanaf 2025 hybride warmtepompen verboden. 

Bij Danneels maakten we eerder al de keuze deze tussenstap over te slaan en kozen we volop voor elektrische warmtepompen met geothermie of bodemwarmte.
 

Warmtepomp in technische ruimte

Veranderingen in EPB-eisen

Naast het verdwijnen van de gasaansluiting voor nieuwbouw, zijn er nog enkele veranderingen in de EPB-eisen:

  • Een minimumaandeel van hernieuwbare energie in de vorm van zonne-energiesystemen ter waarde van 15 kWh/m2 voor residentiële woningen.
  • Het installatierendement van centrale verwarmingssystemen met water als afgiftemedium moet minimaal 130% zijn voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Dat kan enkel door middel van een warmtepomp.

Voordeel onroerende voorheffing verdwijnt

Voor energiezuinige gebouwen – dus met een voldoende laag E-peil – geldt een vermindering in de onroerende voorheffing. De vermindering is een percentage afhankelijk van het E-peil en dat gedurende een aantal jaar. 

Nadat deze vermindering eerder al verdween bij nieuwbouw wordt deze in het nieuwe regeerakkoord ook afgeschaft voor energetische renovaties. Dit voor alle bouwvergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2025.

Waarom kiezen voor sleutel-op-de-deur?

Met een sleutel-op-de-deurwoning of -appartement zet je jezelf veilig voor de komende 30 jaar of langer, ben je zeker van vaste prijzen én heb je geen zorgen tijdens de bouwfase omdat je projectontwikkelaar alles voor je regelt.

Je hoeft je niet bezig te houden met veranderende wetgeving of ingewikkelde regelgeving. Jij geniet van een slim gebouwde woning met energielabel A en hoeft je enkel te focussen op het uitkiezen van materialen, kleuren en toestellen voor je nieuwe thuis.

Sleutel-op-de-deur nieuwbouw
Kies jij ook voor sleutel-op-de-deur?

 Bekijk dan zeker eens onze projecten in jouw regio.